RUN -DIP-RUN CLINIC

Sporten is gezond, daar bestaat geen twijfel over. En de combinatie met een koud water dip is de ultieme boost voor je lichaam en geest. Met Run-dip-run koppel je 2 disciplines aan elkaar: koude training en hardlopen.

 

Tijdens de Run- dip-run gaat het vooral om ervaren en genieten. We gaan lekker aan de slag onder begeleiding van Johan Carsouw en Henriëtte Hooge. Johan heeft ruime ervaring met de koudwaterkanjers volgens de methode van Wim Hof. Henriëtte heeft ruime ervaring als hardloopcoach en personal trainer. Wij zorgen ervoor dat deze training een heerlijke gezonde ervaring wordt. Een boost voor lichaam en geest. 

Tijdens de ‘Run dip run’ rennen/ stevig wandelen we ongeveer 1 a 2 km, nemen een koud water dip en rennen/stevig wandelen weer ongeveer 1 a 2 km. Vooraf en tussendoor maak je kennis met diverse oefeningen.  Een combinatie van verschillende oefeningen vanuit de looptraining, cluks en yoga en tevens ademhalingstechnieken. Elke week nieuwe tips en tops en leerzame momenten. We starten met een warming up en eindigen met een cooling down.

Voor wie?

Voor iedereen die van bewegen houd en tenminste 500 meter achter elkaar kan rennen of stevig wandelen. Voor iedereen die wil werken aan zijn/haar gezondheid. Voor iedereen die wel eens een nieuwe sensatie wil uitproberen.


Wanneer en waar kun je de Run dip Run doen?

Op zaterdag 20 januari en zaterdag 3 februari

 

We starten bij paviljoen Nijstad, Koedijk 8 Hoogeveen.

 Voor 1 x meedoen € 10 inclusief een warme kop thee/ koffie en iets lekkers.

Opgave via tel: 0629418010 Johan Carsouw of

0613537301 Henriëtte Hooge

Of stuur een mail naar:   carsoni1961@gmail.com of  henriettehooge@gmail.com

 

Het ervaren van koud water tijdens het sporten.

Zitten in koud water is het meest effectief als het gaat om het tegengaan van spierpijn, het verbeteren van het vermoeidheidsgevoel, het verminderen van spierbeschadigingen en ontstekingen na lichamelijke inspanning. Door in koud water te gaan, schiet je lichaam in een stressreactie. De truc is dan om niet direct het water uit te rennen, maar te vertrouwen op je lichaam en te focussen op je ademhaling. Diep in en rustig uit. Door juist te focussen op de ademhaling, diep in en rustig uit gaat je lichaam de kou accepteren. Als je dan rustig door blijft ademen kom je in een ontspanning. Je zult merken dat het nadenken van voor het koude water er niet meer toe doet na deze ervaring. Je hebt jezelf overwonnen en ervaren dat zitten in koud water prima is.

 

Wat zijn de voordelen van koud water?

  •  Het vertraagt het verouderingsproces omdat je cellen minder informatie verliezen bij het vernieuwen van zichzelf. Het liposomenproces verloopt onder andere efficiënter.
  • Je maakt na 30 seconden in water kouder dan 14 graden direct witte bloedlichaampjes aan, je stimuleert hierdoor je immuunsysteem en bevordert je gezondheid.
  • Je valt af omdat je lichaam harder moet werken om warm te blijven. Je stofwisseling komt op gang en je bloedcirculatie wordt sterker. Zodoende heb je al gesport zonder te zweten.
  • Je bloedcirculatie wordt gestimuleerd en de spieren rond je bloedvaten worden getraind (de capillaire werking). Je lichaam bezit meer dan 98.000 km aan bloedvaten (als je ze achter elkaar zou zetten) al deze bloedvaten train je. Hoe beter je bloedvaten getraind zijn hoe minder hard je hart hoeft te werken omdat je bloedvaten je hart beter gaan ondersteunen.
  • Het geeft je energie. Koude zorgt voor een aanmaak van Dopamine en Endorfine waardoor je je vitaal en prettig gaat voelen. Je lichaam krijgt een “jump start” en geeft je positieve mentale energie.
  • Koud water zorgt ervoor dat je lichaam bruin vet aanmaakt. De aanmaak van bruin vet wordt namelijk geactiveerd door kou. In plaats van energie opslaan wat wit vet doet, verbrandt bruin vet energie. Terwijl wit vet hormoonachtige stoffen afscheidt die de stofwisseling nadelig beïnvloeden, doet bruin vet het tegenovergestelde, waardoor het de kans op diabetes en hartfalen verkleint.

 

Wat zijn de voordelen van hardlopen?

  • Hardlopers die volgens een licht of matig schema lopen (niet te veel en niet te snel; balans) borgen een positief effect op het immuunsysteem. Beschermende cellen zoals macrofagen, immunoglobinen, witte bloedcellen en andere antilichamen (geproduceerd in het beenmerg, longen en milt) worden ‘sterker’ en pakken indringers effectiever aan.
  • Het verkleint de kans op hartziekten. Beweging stimuleert het cardiovasculaire systeem waardoor net als bij koude je bloedsdoorstroming verbetert. Voldoende bewegen houdt je hart en je bloedvaten in conditie en verlaagt de bloeddruk. Dat maakt de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte kleiner.
  • Hardlopen is goed voor de geestelijke balans Hardlopen is een goede manier om stress te verminderen. Tijdens het sporten produceren je hersenen een chemische stof: endorfine, ook wel het geluk hormoon genoemd. Deze stof geeft je een euforisch gevoel.
  • Het vermindert dipjes. Hardlopen is een goede manier om depressieve gevoelens te verminderen. Een van de redenen zou het vertoeven in de buitenlucht zijn. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat rustige duurlopen op korte termijn in veel gevallen net zo effectief zijn als medicijnen zoals Prozac.
  • Je zuurstofopname (je traint ook je longen) en behandeling wordt effectiever. Je energie (ATP proces) wordt hierdoor effectiever en je conditie zal onder andere verbeteren.